Orthomoleculaire therapie

Klik HIER voor de vernieuwde website.

In de orthomoleculaire geneeskunde staan natuurlijke voedingsstoffen die het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren centraal.

Klachten behandel ik dus niet met medicatie maar door middel van stoffen die het lichaam zo goed mogelijk dienen en geen schade aanrichten. Daardoor wordt een optimale gezondheid van het lichaam gerealiseerd en de balans hersteld.

cropped-groenten.jpg

Goed voedzame voeding is belangrijk. Maar helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.  Er is namelijk een tendens gaande in westerse landen, waaronder Nederland, waarbij ons voedingspatroon de afgelopen decennia sterk veranderd is. Er wordt veel voeding zonder echte voedingswaarde gegeten. Hierbij raakt iemand gevuld, maar niet gevoed.

Dit is te wijten aan de hedendaagse industriële voeding, intensieve landbouw en levensstijl. Er is bij veel mensen een tekort aan voedingsstoffen waardoor allerlei lichtere en zwaardere lichamelijke en mentale klachten kunnen ontstaan. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van welvaartsziekten zoals, hart- en vaat ziekten, chronische gewrichtsklachten, kanker en ouderdomsdiabetes.

Andersom kunnen ziekten ook behandeld worden met behulp van voedingsmiddelen.

Al in het begin van de 20e eeuw kwam men er achter dat veel gebreksziekten zoals scheurbuik door  het direct toedienen van  vitamine C voorkomen kon worden. In de jaren na 1960 is uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat er een relatie bestaat tussen voeding en ziekten.

Ook de reguliere geneeskunde is het inmiddels heel normaal om bij bepaalde klachten de vitamine status te bepalen doormiddel van bloedonderzoek. En wordt landelijk door artsen foliumzuur (dit is een B vitamine)geadviseerd aan gezonde zwangere vrouwen om de kans op een baby die geboren wordt met een open ruggetje te verkleinen.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

BEHANDELING

Een orthomoleculair arts of therapeut, zoals ikzelf, vraagt naar fysieke klachten en de mentale gesteldheid. Verder is het van belang om nauwkeurig te weten wat je aan voeding en drinken binnen krijgt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Er kan ook spraken zijn van een allergie of overgevoeligheid. Dit kan bijvoorbeeld in bloed, ontlasting of urine gemeten worden.

Met alle verkregen gegevens kan ik als behandelaar een persoonlijk behandelplan opstellen. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit een dieet of een beperkter aantal voedingsadviezen. Daarnaast om mogelijk één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken. Dit alles kan in combinatie met een sport- en bewegingsgerelateerd advies vanuit mijn fysiotherapeutische vakkennis.